December 24, 2020

Categories: Jeto Gjelber

Shtëpi e re

Herët ose vonë, shumë familje përballen me shpërnguljen. Lëvizja mund të jetë e bezdisshme për prindërit, por për fëmijet mund të jetë edhe më traumatike sepse ata mund të mos jenë pjesë e vendimit për te lëvizur dhe mund të mos e kuptojnë ate.

Fëmijëve mund t’u duhet pak kohë dhe vëmendje e veçantë gjatë tranzicionit. Provoni këto këshilla për ta bërë procesin më pak stresues për të gjithë.

Diskutimi i lëvizjes me fëmijët

Pavarësisht nga rrethanat, mënyra më e rëndësishme për të përgatitur fëmijët për të lëvizur është të flasim për të.

Mundohuni t’u jepni atyre sa më shumë informacion në lidhje me lëvizjen sa më shpejt të jetë e mundur. Përgjigjjuni pyetjeve plotësisht e me vërtetësi dhe jinni të hapur ndaj reagimeve pozitive dhe negative. Edhe nëse lëvizja do të thotë një përmirësim në jetën familjare, fëmijët nuk e kuptojnë gjithmonë këtë dhe mund të përqëndrohen në aspektet e frikshme të ndryshimit.

Nëse jeni duke lëvizur nëpër qytet, përpiquni të merrni fëmijët tuaj të vizitojnë shtëpinë e re (ose ta shohin atë duke u ndërtuar) dhe të eksplorojnë lagjen e re.

Lëvizja me fëmijët e vegjël

Fëmijët më të vegjël se 6 vjeç mund të jenë më të lehtë për të lëvizur, pasi ata kanë një kapacitet të kufizuar për të kuptuar ndryshimet e përfshira. Megjithatë, udhëzimi juaj është thelbësor.

Këtu janë mënyrat për të lehtësuar tranzicionin për fëmijët e vegjël:

  • Shpjegohuni qartë dhe thjesht
  • Përdorni një histori për të shpjeguar lëvizjen, ose përdorni kamionë lodra dhe mobilje për ta interpretuar atë.
  • Kur paketoni lodrat e vogëlushit tuaj në kuti, sigurohuni që të shpjegoni se nuk po i hidhni tutje.
  • Sigurohuni që vogëlushi juaj të qëndrojë me një kujdestarë fëmijësh ditën e lëvizjes.

Lëvizja me fëmijë në moshë shkollore

Fëmijët në shkollën fillore mund të jenë relativisht të hapur për një lëvizje, por ende kanë nevojë për konsideratë serioze dhe ndihmë gjatë gjithë tranzicionit.

Disa ekspertë thonë se vera është koha më e mirë sepse shmang prishjen e vitit shkollor. Të tjerët thonë se mesi i vitit është më i mirë sepse një fëmijë mund të takojë fëmijë të tjerë menjëherë.

Lëvizja me adoleshentë

Është e zakonshme që adoleshentët të rebelohen në mënyrë aktive kundër një lëvizjeje. Adoleshenti juaj me shumë siguri ka investuar energji të konsiderueshme në një grup të veçantë shoqëror dhe ndoshta mund të jetë përfshirë në një marrëdhënie romantike.

Është veçanërisht e rëndësishme që ti  bëni me dije adoleshentët që doni t’i dëgjoni shqetësimet e tyre.

Mbas lëvizjes, merrni parasysh të planifikoni një vizitë përsëri në lagjen e vjetër, nëse është e realizueshme. Gjithashtu, duhet të konsideroni mundësitë për rikthime në raste të ndryshme si festa e matures.

Mbas ditës së lëvizjes

Pas lëvizjes, përpiquni të rregulloni dhomën e fëmijës tuaj përpara se ta ktheni vëmendjen te pjesa tjetër e shtëpisë. Gjithashtu, përpiquni të mbani orarin tuaj të rregullt për vaktet dhe kohën e gjumit për t’u dhënë fëmijëve një ndjenjë familjariteti.

Kur fëmija juaj të fillojë shkollën, ju mund ta shoqëroni në mënyre që të takoni sa më shumë mësues të jetë e mundur.

Në përgjithësi, mësuesit presin që fëmijët e rinj të ndihen disi rehat në klasat e tyre deri në rreth 6 javë. Disa fëmijë kanë nevojë për më pak kohë; të tjerët mund të kenë nevojë për më shumë. Inkurajoni fëmijën ose adoleshentin tuaj që të vazhdojë komunikimin me miqtë e vjetër përmes thirrjeve telefonike, bisedave me video apo mediave sociale të aprovuara nga prindërit.

Pas lëvizjes, nëse ende shqetësoheni për tranzicionin e fëmijës suaj, një terapist i familjes mund të ofrojë disa udhëzime të dobishme.

Një lëvizje mund të paraqesë shumë sfida, por gjërat të mira vijnë gjithashtu nga ky lloj ndryshimi.

Share it with your friends!