October 12, 2020

Categories: Jeto Gjelber

Një mollë e madhe dhe me gunga?  Jo!! Ftoi eshtë fryt i saj. Ata janë shumë të fortë e të thartë dhe përgjithësisht të pakëndshëm në shije dhe strukturë për t’u ngrënë të papërpunuar.  Gatimi i mjaftueshëm, megjithatë, i zbut ato dhe nxjerr aromën e luleve që mbajnë thellë brenda së bashku me një ëmbëlsi të bukur që ekuilibron skajin e tyre.

Shumë referenca për frutat në tekstet e lashta, të tilla si pemët e ndaluara në Kopshtin e Edenit, me sa duket i referoheshin ftonjve. Mitologjia greke e lidh ftoin me Afërditën, perëndeshën e dashurisë dhe shumë besojnë se molla e artë që ia dha Parisi ishte një ftua.  Fjala greke për ftoin është kythoni (ose kydoni). Shkruhet κυδώνι dhe shqiptohet kee-THOH-nee.  Grekët e lashtë e lidhnin ftoin me pjellorinë dhe ajo luajti një rol të rëndësishëm në festimet e dasmave.

Në Rezidencën Kodra e Diellit ndodhet Rruga e Ftonjve, përgjatë Tarracave Gjethe (në të djathtë) (fotoja Nr.1 p.s. do të rregullohet sipas pozicionimit të fotos në shkrim) dhe godinave me Fasadën “Pema e Qershive” (në të majtë).

Sonila Meço, gazetare, dhe vajza e saj

Rezidenca Kodra e Diellit është një galeri arti mahnitëse, ku ekspozohen qindra vepra të krijuara me mjeshtëri nga artistë shqiptarë të arteve pamore e punimeve artizanale- piktura; skulptura; mozaikë; gurë dekorativ; instalacione qeramike- që ua bëjnë jetën brenda rezidencës më të bukur, frymëzuese dhe shplodhëse.

Rruga e Ftonjve, tek Tarracat Gjethe

Muaji tetor është muaji i tyre. Besoj se të gjithë në shtëpi kemi ftonj, e nëse jo frutin, kemi komposto apo reçel ftoi. Por ne do tju tregojmë një recetë të pazakontë, “Djath” Ftoi. Po, po!! E lexuat mjaft mirë..

Receta e djathit të ftoit, djathi i ëmbël, ka origjinë të hershme, që në shekullin e pestë dhe është shfaqur për herë të parë në librat e recetave të gatimit të romakëve.

Si ta përgatisni:

1 kg sheqer për 1 kg ftonj

2 l ujë

Mjalt i shkrirë (sipas dëshirës)

Pasi të ketë përfunduar procesi i të gatuarit, vendoseni djathin e ftoit në një enë balte, mbulojeni me një letër kuzhine dhe lëreni në frigorifer 4-6 javë.

Ehh, kohë e gjatë për të duruar, por më besoni, do të shndërrohet në një nga recetat tuaja të dashura përgjatë gjithë dimrit.

Share it with your friends!